School: Gráig na Gréine (roll number 12819)

Graignagreana, Co. Kerry
Anna Ní Shiocfhradha

1. Fásann ceátach in áitean na fluic tá preamaca móra dearga aige. Tugtar ceáchtach air mar nuair a bíonn duine af treabhadh teígheann na préamhacha in achrann ar an gceáct. Nainne cian fasann sé ar thaobh claidhe nó ar léacha árd. Ní fhásann sé ach i dtalamh saidhbhir. Tá rud istig ann coshamhail le bainen sin é an cúis go tugtar bnainne cian air. Tá numh istig ann, Cuirtear preámhacha an bainne cian isteach ins an abhainn chun na h-éisc do mharbú. Tugtar liós na gcloch ar rud eile fásann sé ar na carraigreacú. Deintear éadaighe do datú leis. Caisreabhán