School: Scoil N. Íde

Márthain, Co. Kerry
Éamonn Ó Catháin

1. (continued from previous page)
    tSléibhe go gcúaidh sí an Daingean. Ni feadar Eóghan , fear na miúlach, cad a bhí uirrthe. Tharraing sé isteach i ngarraidhe í sa Daingean agus chuir sí a raibh do capaill , asail agus miúileacha ann tré chéile. Thuit an neanntóg ar deireadh agus chúaidh sí chun súaimhnis. Bhi sí lán do cnúpain d'fiobaín ó bheith ag gabáilt le slúaisid ag maidí uirrthe. Lá eile bhí sí ag cur coirce isteach agus tháinig Eóghan an gharraidhe le úalach coirce. Bhí tiadán thíos fé bholg na miúlach le h-eagla go n-ardóchadh an chairt. Scaoil sé an bríste agus chuir a ghúala fén leathchlaidhe agus d'árduigh idir chairt agus miúil mar nár chuimhnigh sé ar an dtiadán a scaoileadh. Bhí inghean aige dárbh (ainm) Cáit. Ghlaoidh Eóghan uirthi agus dúbhairt:
      1. poetry
    Mícheál Bácaoir