School: Scoil N. Íde

Márthain, Co. Kerry
Éamonn Ó Catháin

1. (continued from previous page)
    dom í ". "Tair liom-sa agus taispáinfead duit í gan mhoill". Chuaidh sé le na chois. Chuadar isteach i seomra agus agus is ann a bhí an inghean. Chuir si fáilte roimh a h-athair agus bhí an oiread san áthas air go léimfeadh se taobh an tighe nuair a chonnaic sé í. Thairig sí buidéal uisge beatadh amach as an tocht agus thug sí do na h-athair le n-ól é. Dúbhairt sí leis go raibh sí ar a toil féin annso agus go raibh sí pósta le fear na leasa agus nuair a raghadh sé abhaile gach nídh a rádh le na máthair agus go raibh neart aici teacht annso tráthnóna ambáireach.
    D'fhág an t-athair slán aici agus do imthigh sé air abhaile.Bhí sé i n-am mhairbh na hoidhche nuair a shrois sé an baile. Dúbhairt a bhean leis "cad a choinnibh chómh fada sa Daingean tú ?". D'innis sé di gach rud, ach is amhlaidh sí ar ghol mar ni tabharfadh sí aon ghéilleadh dhó.
    Tráthnóna lá ar na bháireach fuair sé an capall is cairt agus dúbhairt sé go
    Eibhlín Ní Dhómhnaill