School: Scoil N. Íde

Márthain, Co. Kerry
Éamonn Ó Catháin

1. Uair amháin d'fiarr Naomh Peadar ar Dhia an chathaoir thabhairt do ar feadh tamaill féuchaint an ndéanfhadh sé breitheamh maith. Scaoil Dia sa chathaoir ar feadh tamaill é, agus nuair a bhí an t-am suas d'fiafruig Dia dho cad é an t-iongantas is mó chonnaic sé ó shoin.
    "Chonnac a lán acu" arsa Peadar, "ach sé an t-iongantas is mó chonnac ná beirt bhan ag chrú bhó, duine acu go raibh ceithre cínn déug de bha aici agus ní raibh ag an mnaoí bhocht eile ach aon bhó amhain."
    Nuair a bhí na ba crúidhte acu pé omós a fuair bean na gceithre cínn déug do bha ar bhean an t-aon bhó, do bhain sí leath a cuid bainne dhi.
    "Agus cad a dheinis léi?" arsa Dia na nGlóire. "Deineas" arsa Peador "bhriseus a cos."
    "Fág an chataoir uaim" arsa Dia, "ní fada bhéithfá sa chathaoir nuair a