Scoil: Naomh Séamus (Freeport)

An Chéibh, Co. Galway
Seán Ó Maolruanaí

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Gríobhtha ag fágháil 12 scillinge sa tseachtmhain. Bhí beirt mac aige agus mharbhuigh cogadh na mbórs ceann aca. Bhíodh an Loinns[each] ag tabhairt olain agus ádhmadh do na boicht agus déarfadh sé le na chuid searbhántaí gan aon rud a stopadh ó na daoine bochta.
    Bhíodh gach cinneál torthai aige ins an ngarrdha mór agus bhíodh an ghairidheóirí aige freisin. Bhí an Loinnseach ag teacht abhaile as Gaillimh le na chuid capall agus a chóiste. Annsin dubhairt an buachaill go raibh cóiste a Bhlácaigh ag teacht in-a dhiaidh agus d'iarr an buachaill dhó an leigeadh sé amach tharis é agus dubhairt sé. Ar chuala tú ariamh Loinnseach Bhaile an Chuirrín a thug an chraobh leis. Annsin tháinig an dhá chóiste le chéile, annsin bhuail siad na capall agus bhuail siad na capaill agus bhuail an Loins[ea]ch amach é. Tar-éis tamaill annsin [ ] thainigeadar suas le fear as Connamara agus bhí asal agus péire cléibh air. Thosuigh an t-asal ag rith agus bhuail sé an Loinnseach no go dtáinig sé go dtí a gheata.
    Annsin choinigh sé roimh an mbláca[ch] nó go dtáinig sé go dtí a theach ins an Furbó. Annsin d'iarr an blácac cé mhéad a bhí a bhí sé ag iarraidh ar an asal agus dubhairt an fear go raibh sé ag iarraidh naoi bpunt agus dubhairt an Bhlácac go dtiubhradh sé seacht bpunt dhó agus dubhairt [sé] nach dtiubhradh.
    Mícheál Ó Cuirrín
    Feirmeoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)