School: Clochar ar an bhFáirche

An Fhairche, Co. Galway
Siúr Iarfhlaith Ní Mhóráin

1. (continued from previous page)
    Oidhche amháin bhí stoirim mhór ann agus bhí na beithigh sa gcnoc. An oidhche seo. dubhairt fear an tighe leis féin go rachadh sé go dtí an cnoc agus go dtiubhradh sé na beithigh abhaile mar bhí faithchíos air go gcaitheadh anuas leis na sgailpeacha iad.
    Dimthigh sé leis annsin ar thoír na mbá Bhí sé tuairm a deich a chlog an uair sin Chuardaigh sé gach áit agus ní bhfuair sé iad Bhí faitchíos ag tigeacht air mhar bhí sé ag éirghe mall agus ní raibh ag eirghe leis. Sa deireadh chuaidh sé go dtí an áit seo a bhí an cáil sidheamhail air mhar shíl sé go bhfaca sé cúpla bó ann
    Act nuair chuaidh sé níos goire dó rinne sé amach gur cúpla tom luachra a bhí ann act fá'n am seo bhí an-fhaitchíos ag teacht air. Bhfacas dó go raibh an caipín ag eirghe dá cheann agus dubhairt sé leis féin. "Ní bheidh tusa ag déanamh amadáín díomsá agus rug sé air agus chuir síos ina póca é Dimthigh sé leis annsin nó go dtaínic sé an gar don áit a shíl sé a bhfaca sé na beithigh act ní raibh tada le feiceál
    Máire Nich Aodhagáin
    Cill Bhríde, Co. Mayo