School: Tír na Cille (roll number 11884)

Tír na Cille Thuaidh, Co. Galway
Teachers:
Seán Maguidhir Maighréad, Bean de Buitléir

1. (continued from previous page)
    mise cead dhó. “Tá an buaidh sin agat ars an púca. An dara buaidh”, arsa Páidín,” duine ar bith a rachas nseach sa ngarrdha , agus má bhíonn sé ag piocadh na n-ubhla go ngreamhochaidh a lámh den chrann go sgaoilfhidh mise é, “Tá an buaidh sin agat ars an púca, an tríomhadh buaidh ars an púca, Páidín duine ar bith a bhuailfeas an eláidhe leis an gcasúr go mbeidh sé ag bualadh no go scopadh mise é. “Tá an buaidh sin agat ars an púca agus d’imchigh leis.
    An lá in a dhiadh sin bhí Paidín ag dul chuig an aonach agus casadh an diabhal. “Dia dhuit”, ars an diabhal. “Dia is Muire dhuit”, arsa Páidín. “Cá bhfuil tú ag dul”, arsa an diabhal. “Tá mé ag dul go dtí an aonach”, arsa Paidín. Ná gabh ann chor ar bith a deir an diabhal ach gabh liom-sa go ceann bliadhna, “Chuaidh Páidín leis an diabhal go ceann bliadhna, agus nuair a bhí an bhliadhain shuas
    AT0330A: The Smith and the Devil (Death)
    Mártain Seoighe