School: Scoil Mhic Dara Naofa, An Cheathrú Rua

An Cheathrú Rua, Co. Galway
Mícheál Ó Nualláin

1. (continued from previous page)
    theach féin atá sé. do bhí mise ag brionglóide gur raibh pota óir faoi sgeach gheal. Annsin cuimhnigh an fear bocht go raibh a leithid de sgeach ina gharrdha féin. Núair a chúaidh sé abhaile bhí an ocras air agus ní raibh le n-ithe aige acht builín a raibh caonach liath air. Dith sé agus dól sé a sháith. Thug sé leis a láige agus thosaigh sé ag baint. Fá dheireadh thíar casadh áill leis agus dírígh sé í agus casadh an pota leis. Rith sé isteach agus an pota ina láimh. O arsa a mháthair ní amadán ar fad thú. Annsin d'failigh sí an pota agus chuir síad a brothadh rudaí ar an teine é . Maidin amháin do raib an pota ar an teine tháinig sgoilaire isteach. Thosuigh sé ag breathnughadh sé ar an bpota, agus thug an fá deara é. "Ce'n fáth a bhfuil tú ag breathnughadh ar an bpota le do thoil" ar saisean. "ó ar seisean tá fáth leis. Séard atá sgríobhtha ar bpota fé
    AT1645: The Treasure at Home
    Seán Ó Flaithbheartaigh