School: Leitirmealláin

Leitir Mealláin, Co. Galway
Éamonn Ó Gógáin

1. (continued from previous page)
    fóghluim an chaoí le é fhéin a choisreacan. Nuair a cheap sé go raibh sé inann é fhéin a choisreacan chuaidh sé chuig an sagart ag iarraidh airgid. Nuair a tháinig sé chuig an sagart dubhairt sé leis é fhéin a choisreacan i mBéarla. Thosuigh sé air agus dubhairt sé:- "In the name of the father, and of the son, Níor chuimhnigh sé ar an gcuid eile agus dubhairt sé:- "And blow me Father if I know what Paddy called the other bloke." D'imthigh sé agus ní bhfuair sé tada.
  2. 16.
    Bhí fear bocht i Sasana fadó agus é an cineál beatha a bhíodh aige le haghaidh a dhinnéir ná builín. Sé an áit a d'íosfadh sé é ná le hais droichid. Tháinig duine uasal thart lá agus bhí mada aige agus dubhairt an duine uasal leis an duine bocht i mBéarla, "Throw him a bit," Rug an duine bocht ar an madadh agus chaith sé amach san bhfairrge é agus dubhairt sé leis an duine uasal, "Now throw him another bit yourself"
    Maighréad Nic Dhonnchadha
    Máirtín Ó Conghaile
    59
    Feirmeoir
  3. 17.
    Bhí fear ann fadó agus bhí cailín aimsire aige agus ní raibh aon Bhéarla aice agus bhí an fear ag iarraidh a bhéith ag múnadh Béarla dhe. Aon lá amháin chuir an fear ag díol ime í agus d'innis sé dhe cé'n méid a bhéadh sí a iarraidh ar an im. Ní raibh sí i bhfad ag imtheacht nó gur casadh fear dhí agus d'fhiafruigh sé dhi, "What
    Máirtín Ó Conghaile
    Feirmeoir