School: Leitirmealláin

Leitir Mealláin, Co. Galway
Éamonn Ó Gógáin

1. (continued from previous page)
    aige do na daoine a bhí ag obair dhó. Bhí cat ins an teach agus d'fheann sé é agus chuir sé i bhfolach é. Nuair a bhí a ndinnéar ithte aca thug an fear isteach an croiceann agus an cloigeann agus d'fhiafruigh sé dhóibh cé'n fáth ar ith sibh mo chat agus sin é an tam a raibh fhios aca gur cat a bhí ithte aca.
  2. 13.
    D'iarr duine ar dhuine eile cé'n fhad é go dtí an chéad bhaile mór eile agus dubhairt an duine eile "Fiche noiméad siubhail dá mbéadh tú ag rith.
    Maighréad Nic Dhonnchadha
    Máirtín Ó Conghaile
    59
    Feirmeoir
  3. 14.
    Dubhairt fear le fear eile, Why did you break the vase on the Chinaman's head," agus dubhairt an fear eile, "He insulted me in broke[n] English and I answered in broken China.
    Languages
    Máirtín Ó Conghaile
    59
    Feirmeoir
  4. 15.
    Bhí beirt fhear ann fadó agus bhíodar gann in airgead. Éireannach a bhí i nduine aca agus protastún a bhí sa duine eile. Chuaidh siad chuig an sagart ag iarraidh airgid air agus chuaidh an t-Éireannach isteach idtosach. D'fhiafruigh an sagart dhe cá raibh sé ag dul. Dubhairt an fear gur ag iarraidh airgid air a bhí sé. Dubhairt an sagart leis é fhéin a choisreacan agus rinne. Thug an sagart sé sgilleacha dhó. Tháinig sé amach agus d'innis sé don phrotastún gur b'é ar dhubhairt an sagart leis ná é fhéin a choisreacan i mBéarla. Thosuigh an Protastún ag
    Máirtín Ó Conghaile
    Feirmeoir