Scoil: Inistrághamhóir (uimhir rolla 15449)

Inis Treabhair, Co. Galway
Múinteoirí:
Antoine Ó Loideáin Cláir P. Nic Gabhann

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear agus bean ann fadó. Nuair bhí an bhean ag fághail bás, dubhairt sí leis an bfear go raibh fáinne ar an urlár agus é do thógail. Thóg an fear é agus dubhairt a bhean leis gan aon bhean do pósadh, ach an bhean go mbeadh an fáinne ceart ag a méir. Tamall na dhiaidh sin fuair an mháthair bás. Ní raibh sa teach acht an t-athair agus inghean. Bhí an inghean istigh lá agus fuair sí an fáinne. Cúir sí ar a méir é, nuair chuaidh sí ag baint an fháinne d’á méir, ní thiocfadh an fáinne dé. Bhí brón mór urrthi annsin. Is geárr go dtháinich an fear agus chonnaich sé a méir. D’iarr sé de’n cháilin ché an fá go raibh éadach ar a méir aici. Dubhairt sí leis go raibh a méir géarrtha agus dubhairt sé leithe a méir a spáint dhó. Dubhairt sí leis nach raibh mórán ar a méir agus dubhairt sé leithe a méir do spáint ach dubhairt sí an chainnt chéadna. Bhí sí fhéin agus a h-athair tamall fada ag chainnt. Ach ba géarr gúr spáin sí a méir dhó agus nuair a chonnaich sé an fainne dubhairt sé go gcaitheadh sí é do phósadh. Dubhairt sí nach bposadh. Dubhairt sé go bposadh. Dubhairt an cáilin nach raibh sé ceart aige a inghean do phósadh. Cuaidh sé i amach agus ba geárr
    AT0510: Cinderella and Cap o' Rushes
    Brighid Ní Conghaile