Scoil: Inistrághamhóir (uimhir rolla 15449)

Inis Treabhair, Co. na Gaillimhe
Múinteoirí:
Antoine Ó Loideáin Cláir P. Nic Gabhann

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    n-innseódaidh sé an bealach dhó. Dubhairt sé leis dul go dtí bruach locha. Beidh eala na seasamh ar bhruach an uisge, agus abair leithe thú thabhairt go dtí (bruach) Garrdha na h-Isbéirne. Cúaidh sé go dtí an eala agus thug sí go dtí an Garrdha é. Dubhairt sí leis nach mbíonn na daoine a bhíos dhá aire, na gcodhladh ach trí h-uaire ins gach seachtú bliadhain. Tá síad na gcodhladh anois. Nuair tháinich sé chómh fada lé Garrdha na h-Isbéirne, thug sé leis mála de na h-ubhlaibh. Nuair a tháinich sé cómh fada leis na sean fhir, thug sé ubhla do gach fear acha agus bhíodar chómh h-óg is bhí ariamh. Annsin chúaid sé go dtí an cros bhóthar agus ba ghearr a bhí sé annsin go dtáinich an bheirt eile chúaidh síad abhaile agus dubhairt an rígh gur ag an mach do’b óige abhí na h-ubhlaibh a bfearr agus dubhairt sé gurbh é a bheadh na righ na diaidh.
    AT0550: Search for the Golden Bird
    AT0551: The Sons on a Quest for a Wonderful Remedy for their Father