Scoil: Magh Cuilinn

Maigh Cuilinn, Co. Galway
Donncha Mac Suibhne

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    má fheiceann an Sgurach thú marbhóchaidh sé thú". Chuaidh an fear i bhfolach i gcléibh mhóir a bhí sa gcluid. Bhíodh an chliabh seo ag an Sgurach go minic. Tháinic sé isteach agus thug sé an chliabh leis. Níor thug sé an fear fá deara. Níor airigh sé an meadhchan ach an oiread. Nuair a bhí sé ag dul treasna abhann d'imthigh an tóin as an gcléibh agus báitheadh an fear.
    Tháinic na póilíní le haghaidh an Sguraigh arís. Thugadar leó é an t-am seo. Bhí cogadh ar siubhal sa Rúis. Do chuireadar amach go dtí an Rúis é. Fuair sé buille de slabhra ann agus marbhuigheadh é. B'shin é deireadh Sguraigh Ghlionnáin.
    Maighréad Ní Chonchubhair a thóg síos
    Claideach,