School: Creag Mór (Naomh Pádraig)

Cregmore, Co. Galway
Cathal Ó Murchadha

1. Bhí fear ann fad ó agus bhí cruit air. Lá amháin chuaidh sé ar an aonach cun bhó do dhíol dhíol sé an bó agus annsin cheannuigh sé uisge beatha agus d'ól sé é. Nuair a bhí sé ag dul a bhaile bhí sé ar meisge agus thuit sé ar an mbothar in-aiche le dún agus tháinigh codlad air. Bhí sé ina codladh go dtí an mheadhan oidhche agus annsin tháinig na siodheóga amach as an dún. Thosnuighe na siodheóga ag damhsadh acht ní raibh aon phort acha acht Dia Luain, Dia Máirt, Dia Luáin, Dia Máirt, Dia Luain, Dia Máirt. Dhúisigh an féar agus chuir sé cluas air fhéin. Bhí guth maith aige agus ní raibh sé sásta leis an bport do bhí ag na sidéogaibh. Chas sé port deas mar Dia Luain, Dia Máirt agus Dia Céadaoin.
    Stad na sidheóga nuair chuala siad ceól an fhir agus thainigh iongnadh orra. Bhíodar an tsásta leis an bfocal nuadh do fuaradar. Ritheadar
    AT0503: The Gifts of the Little People
    Treasa Ní Chraith