Scoil: An Bán Mór (uimhir rolla 9069)

Baunmore, Co. Galway
Liam Ó Mainnín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    táinig scandúin go liosceannanárta agus thuig sé phuinta uisce leis. Fuiar sé phuinta uile de uisce liosceannanátha agus meadhuigh sé iad. Nuair a mheadhuigh sé iad agus ba éadruimhe uisce liosceannanátha. Gach oiche i na dhiaid sin cuirfeadh scandúin fear i gcoinne phiunca don uisce agus d'oladh sé í ag dul a chodladh dó. Sin é in fáth go bhfuil an t-ainm sin air. Tá tobar eile ann freisin agus sé an t-ainm atá air tobar Mhac Mainis sé an fáth go bhfuil an t-ainm sin air mar, lá amháín bhí mac le Mainis ar bruac na hoibhre ag súgradh dó féin. Thosaigh sé ag togáil na clocaí beaga as an talamh. Nuair a bhí sé tamall ag tógáil na clocaí d' íruig an fíor uisce aníos as an talamh. Cuaidh sé isteach agus d'inis sé dá athair Mainis fuair Mainis laidre agus Doimhnigh sé tuille é. Ansin rinne
    Liscananaun, Co. Galway
    Máire Ní Murchadha