Scoil: An Bán Mór (uimhir rolla 9069)

An Bán Mór, Co. na Gaillimhe
Liam Ó Mainnín

Ar an leathanach seo

1. Is iomdha scéal a baineann le na hainmneacha atá ar na páirceanna is na tobair ins an gceanntar seo. Tá páirc ar feirm mo athair sa mbhaile agus is é an t-ainm atá air, " An Rath Leacht ". Tá sé suidhte ar thaobh an bhóthair i Mullacuttra, Baile Cláir na Gaillimhe, Gaillimh. Seo é an fáth a baisteadh an t-ainm sin air mar, tá píosa de cuirp Seóirse de Barra curtha ins an Rath agus tá leacht ós a gcionn. Tá cnoc i lár an ratha freisin.
    Tá páirc in Eochaill, Baile Cláir na Gaillimhe agus sé an tainm atá air, " Páirc na Cloiche Bháine " mar tá cloch mór bán ann agus tá poll mór i lár na cloiche, agus deirtear go raibh taidhbhse ina cómhnuighe ann.
    " Páirc an Lisín " a tugtar ar páirc eile atá ann mar tá líos i gceann de agus curtar páistí beaga ann.
    Tá páirc i nGortadubha, Baile Cláir na Gaillimhe agus " An Súil Bheag " a dtugtar
    Gort an Dúigh, Co. na Gaillimhe