Scoil: An Bán Mór (uimhir rolla 9069)

An Bán Mór, Co. na Gaillimhe
Liam Ó Mainnín

Ar an leathanach seo

1. Bréagáin agus Caitheamh AimsireSeo iad na bréagáin a mbíonn ag na páistaí san áit seo. Déanann na biachaillí topaí, ciséan, gunnaí agus feadán. Déanann na cailiní babóg le tuighe taobh istigh agus píosa cirte tart timpeall uirrí. Ansin cuireann siad ceann, láimhe agus cosaí uirrí. Déanann siad bláithfleascanna slabhraidh san samhradh le nóininí. Seo é an caoi a ndéanann na buachaillí gunnaí, gheibheann siad cleite agus gearrann siad é ar gach taobh.
    Gheibheann siad cipín ansin agus cuireann siad amach tríd an cleithe é agus déanann sé urchar. Bhíonn na buachaillí ag bualadh báire freisin le cuman agus líathróid.
    Mairtín Ó Dúbhagain
    Maitias Ó Dúbhagáin