Scoil: An Bán Mór (uimhir rolla 9069)

An Bán Mór, Co. na Gaillimhe
Liam Ó Mainnín

Ar an leathanach seo

1. Nil mórán ainmidhte neamh-saoghalta thart timpcheall na h-áite seo, ac fadó bhí capall i "nAnac Cuain." Bhíodh an capall seo i loc darbh ainm "Locha feúr" Bhiodh sé ag teacht amach gac lá as an loch. Bhí fear darb'ainm "Seoirse de Barra" ann agus bhí gurraidhe aige in-aice leis an loch chuala sé go raibbh an capall ag ithe an garraidhe. An lá seo bhí sé amuigh agus chonnaich sé an capall ag teacht amac agus ag ithe an garraidhe. Rug sé ar an capall agus chuir sé itheac i stábla é. Dubhairt duine leis an capall a fhágaíl annsin go ceann bliadhain agus lá. Nuair a bhí sé bliadhain ins an stabla thóg sé amac é
    Siubhán Nic Aodha
    An Garraí Mór, Co. na Gaillimhe