Scoil: An Bán Mór (uimhir rolla 9069)

An Bán Mór, Co. na Gaillimhe
Liam Ó Mainnín

1. Rathanna agus liosanna.
    Tá sean-rath i feilm mo athair sa mbaile i Mullachuttra. 'Sé an t-ainm atá air "An Rath Leacht". 'Sé an fath a bhfuil an t-ainm sin air mar tá píosa de "séoirse barra" curtha ann agus tá leacht mór i lár an rath. Tá lios i nlochaill, baile Cláir, na Gaillimhe. Deirtear gur cuireadh na paistí gan báisteadh ann. Tá lios eile i liosceannanátha, baile Cláir, na Gaillimhe. Tá sé i talamh Maolseaclann Ó Murcadha i liosceannanatha. San am fadó cuireadh na paistí gan báisteadh ann. Tá sean cabhlach i mbaile Cláir, na Gaillimhe. Comhnuigh na mánaigh ann fadó roiligh atá ann anois agus níl acht na ballaí le feicéal ann. Tá lios i Sliabh-Finn agus deirtear gur cuireadh na paistí a bhfuair bás gan baistheadh san lios sin. Tá an lios sin i dthalamh Tomás Ó h-Oisin. Tá sean-rath
    Máire Ní Ghloinn
    Mullach Otraigh, Co. na Gaillimhe