Scoil: An Bán Mór (uimhir rolla 9069)

Baunmore, Co. Galway
Liam Ó Mainnín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    san teach. Bhí an bhean pósta cheana ach ní raibh fios ag an bhfear seo é ar chor ar bith. Shiubhal sé isteach as an sgioból go ciún agus bhí an fear eile ag ithe a dinnéar istigh san teach. Bhuail sé ar an doras go feargach agus chuala sé duine ag rith isteach san seomra. D'fhosgal an bhean an doras agus shiubhal an fear isteach. ''Ó ars an bhean nach luath acó tú so mbaile.'' ''Chomh luath is acó mé sa mbaile tó daoine romham'' ars an fear.
    Ní fhacas aon duine fós ars an bhean. Ó tabhair dhom mo dhinnéar ars an fear. Thug sí an dinnéar dó acht dubhairt an fear ''an sin é an méad feolo a thug mise duit chun cur síos.'' ''Sé ara sise.'' Rith an fear isteach san seomra agus fuair sé an fear eile faoin leabaidh. Tharraing sé an fear amach agus thacht sé é. Nuair abhí an méad sin déanta aige thug sé an fear abhí marbh aige go teach an t-Sagairt. Thug sé an sluasad agus an láidhe leis freisin. Chuir sé an fear ina sheasamh mar duine a bheadh beó. Isteach leis cuig teach an t-sagairt agus d'innis sé dó go raibh fear taobh amuigh agus gur sideóg abhí ann. Tháinig an sagart amach agus rug sé ar cloch agus chaith sé leis an bhfear é. ''Tá sé march agat ars an fear.'' ''Bhfuil arsan sagart.'' Seo caogadh punt duit agus ná labhairt faoí go deo ars an sagart. Chuaigh an fear abhaile annsin agus athas air.
    AT1360B: Flight of the Woman and her Lover from the Stable
    Liam Ó Murchadha