School: Cill Éinne (roll number 12340)

Cill Éinne, Co. Galway
Sr. P. Ó Domhnalláin

1. Seo iad cuid dé na comhartaí atá ag muinntir Árainn i dtaobh na h-aimsire.
    Aimsear Breág
    Bíonn torann mór ag an bhfairrge. Nuair a bions dath nádúrach ar an bfairrge Tagann an rón ingar dón talamh Bíonn an t-iasg ag éirge aníos as an bfairrge. Bíonn an liabhán ingar don talamh. Tagann na faoilleain isteach ar an talamh. Bíonn an talamh o dheas agus o tuaidh i bhfad amach.
    Téigheann na géada fiadhain o dheas. Bíonn torann mór ag an bfairrge ag bualadh in aghaidh Túr-Máirtín. Bíonn dath dearg ar an ngréin. Nuair a bhíos an gaoth dtuighe án bíonn na réalta i bfad ón ngealach. An bhfairrge a béith chiúin. Bíonn na mucha mara ag eirghe ar bárr na fairrge. An t-aer a béith glan. Dath dearg a béith ar an spéir. Gaoth adthuiadh a béith ann.
    Máire Ní Dhioráin