School: Eoghanacht (roll number 12342)

Eoghanacht, Co. Galway
Mícheál Ó Flannagáin

1. (continued from previous page)
    sé leó go raibh dhá shoitheach eile luchtuighthe le adhmad ag teacht aniar 'na diaidh faoi ceann lae nó dhó, agus go mbadh cheart dóibh bheith ag faire ortha. Badh leis féin an soitheach araibh sé innte agus an péire eile. Faoi cheann sgathaimh d'árdaigh an gaoth agus d'imthigh an soitheach léi, agus tháinig fuireann an churraigh abhaile. Lá ar na bhárach bhí soitheac ariar thar na Sgeirdí leis an lá agus nuair tháinig sí aniar chuaidh an fuireann céadna amach le píolóitidhe go dtí í. Bhí an caiptín a bhí innte sin comh postamhail is burgh é an caoi a bhíodh duine den fuireann ag dúnadh a chuid bróga air agus gan postamhlacht ar bith ag baint leis an bhfear a bhí 'na únaer ar trí cinn de shoithighibh. Bhuel faoi cheann dhá lá tháining an triomhadh soitheach aniar agus bhín an trí cinn dhá bfalachain i nGaillim in éindigh. Badh é an ceann a raibh an unaer 'na chaiptín uirthe an céad ceánn a bhí réidh agus sheól sí léi amach. Faoi ceann seachtmaine nó mar sin 'na dhiaidh nuair a bhí an darna ceann ag imtheacht siar taobh thiar de na Blascaodaí in áit eicint tháinig sí ar bád beag ag imteacht ar bhárr na fairrge ar a béal fúite agus ainm an únaera agus an soitigh araibh sé na caiptín uirthe scríobhtha uirthe. Sin a fritheadh de tuairisc ar an soitheach ná ar a fuireann ariamh ó shoin.
    Brighid Ni Fhlannagáin
    Seánín Taim Ó Direáin