School: Eoghanacht (roll number 12342)

Eoghanacht, Co. Galway
Mícheál Ó Flannagáin

Tá an gabhar malluighthe freisin acht tá an chaora beannuighthe.
    Sgéal. Píobaira an aon phuirt agus Finnbhar.
    Ní raibh ag Píobaire an aon phuirt acht aon phort amháin agus bhíod sé i gcomhnuidhe dhá chasadh sin. Ní raibh aon mheas air na cheóltóir ar dereadh. Bhí sé ag imtheact lá agus casadh fear air gárbh ainm Finnbhar agus d'iarr sé ar an bPíobaire port a chasadh. "Níl mé i ndon" adeir an Píobaire. "Féac leis, féac leis" adeir Finnbhar. D'féac agus bhí sé i ndon chuile phort dá gcuimhnigheadh sé air a chasadh agus bhí sé na thogha ceóltóra annsin. Bhí an bheirt aca annsin ag imtheact sna bailte móra agus iad ag saothrú go maith. Baile mór amháin dár tháiniceadar ann bhí inghean rí a bhí ann tughtha suas ag na doctúiribh le bás fhaghail. Dúbhairt Finnbhar leis an bPíobaire a thígheact ann go raibh sé féin 'na thogha doctúra. Chuadar ag caisleán an rín agus bhuaileadar ag an doras. Tháinig an searbhfhóghanta amac agus dúbhairt sé "Ní áit ar bith le tígheacht é seo mar tá an bainríoghan
  2. Tá a gabhar malluighthe freisin acht tá an chaora beannuighthe.
    Sgéal. Píobaire an aon phuirt agus Finnbhar.
    Ní raibh ag Píobaira an aon phuirt acht aon phort amháin agus bhíod sé i gcomhnuidhe dhá chasadh sin. Ní raibh aon mheas air na cheóltóir ar deireadh. Bhí sé ag imtheact lá agus casadh fear air dárbh ain Finnbhar agus d'iarr sé ar an bPíobaire port a chasadh. "Níl mé i ndon" adeir an Píobaire. "Féac leis, féac leis" adeir Finnbhar. D'féac agus bhí sé i ndon chuile phort dá gcuimhnighead sé air a chasadh agus bhí sé na thogha ceóltóra annsin. Bhí an bheirt aca annsin ag imtheact sna bailte móra agus iad ag saothrú go maith. Baile mór amháin dár tháiniceadar ann bhí inghean rí a bhí ann tughtha suas ag na doctúirigh le bás fhaghail. Dúbhairt Finnbhar leis an bPíobaire a thígheact ann go raibh sé féin 'na thogha doctúra. Chuadar ag caisleán an rí agus bhuaileadar ag an doras. Tháinig an searbhóghanta amac agus dúbhairt sé, "Ní áit ar bith le tígheact é seo mar tá an bainríoghan
    AT0332: Godfather Death
    AT0753: Christ and the Smith