Scoil: Doireadh (uimhir rolla 12946)

Na Doiriú Theas, Co. Galway
Pádraig Ó Heidhin

1. Poll an Mhianaigh.
    Tá poll an mhianaigh idir Sliabh Leitir Muccú agus Sliabh Dhoire an Fhiaidh. Níl aon bhóthar ag dul chomh fada leis an mianach. Ní theigheann an bóthar i bhfoisgeacht dhá mhíle dó. Tugadh an mianach amach tríd an sliabh go dtí an bóthar. Tháinig mianadóirí go dtí Doire an Fhiaidh tuairm's leath chéad bliadhain ó shoin ag cuartú mianach. Bhiodar ag imtheacht go deó nó go bhfuair siad amach go raibh go leór mianach san áit seo. Annsin rinneadar poll mór agus bhaineadar na tonnaí mianach as an bpoll ar a dtugtar poll an mhianaigh anois air.
    Tá clocha deasa luachmhara thart timcheall an phuill fós. Tá dréimirí iarainn thíos ins an bpoll agus iad lán le meirg anois. Is dócha gurab iad na dréimirí a bhí aca nuair a bhíodar ag baint an mhianaigh.
      1. poetry
    Doire an Fhéich, Co. Galway
    Brighid Bean Uí Conghaola
    50
    Gairm bheatha
    Bean táilliúra (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)