School: Doireadh (roll number 12946)

Na Doiriú Theas, Co. Galway
Pádraig Ó Heidhin

Tá sí ag fágháil an phinsiún le suim bliadhanta. Tá beirt mhac léithe ins an teach freisin.
    Deirtear go bhfuil leigheas ins an tobar sin. Tagann go leór daoine a mbíonn fiacla dona aca go dtí an tobar agus cuimligheann siad an t-uisge do na fiacla. Bhí fear dar b'ainm Peadar Ó Flaithbhearta na chomhnuidhe in aice an tobair fadó. Buaileadh tinn é agus bhíod sé ráidte go mba é uisge an tobair sin a leigheas é.
    Tá an tobar an bheag tuairm's fad do láimhe atá ann. Bíonn cloch leathan leagtha ós a chíonn i gcomhnaidhe. Cuireadh muirtéal leis an tobar le deireannaighe. Muinntir Ní Aillín a chuir leis é. Tá sé buailte ar an mbóthar agus ní fheicfeá chor ar bith é go mbeitheá féin buailte air.