School: Doireadh (roll number 12946)

Na Doiriú Theas, Co. Galway
Pádraig Ó Heidhin

1. (continued from previous page)
    mé, ní fhaca mé aon chuach cheana ariamh" ars' an buachaill. "Ná bac anois lé dhul ag breathnúghadh uirthe" adeir an máighistir. Chuaidh mac na baintreabhaighe ag breathnú uirthe, thosaigh sé ag caitheamh clocha suas san gcrann mar bhí fhios aige go maith gurbh í an tsean-bhean a bhí ann. Mharbhuigh sé an tsean bhean a bhí ann. (Mharbhuigh) Chuaidh sé abhaile chuig a mháthair agus bhí fáilte mhór aice roimhe.
  2. Taise Pháidín
    Bhí sean-Pháidín agus a bhean ina gcomhnaidhe i dteach beag ar cholbha sléibhe. Bhí buachaill aimsire aca. Aon lá amháin dubhairt Sean-Pháidín leis an mbuachaill go gcaithfeadh sé a dhul ag siubhalóid an lá seo agus go mbeadh sé ar ais tráthnóna. Tháinig an tráthnóna acht níor tháinig Páidín. Bhí sé imthighthe ar feadh seachtmhaine
    AT1792A: The Priest's Pig
    Brighid Bean Uí Conghaola