School: Doireadh (roll number 12946)

Na Doiriú Theas, Co. Galway
Pádraig Ó Heidhin

tógáil clocha tóghála as.
    D'imthigh an máighistir scoile agus dúnadh an teach. Cuireadh muinntir Uí Bhriain i gClaidhneach as seilbh agus tháinig siad go Rosabhíl agus thóg siad an teach seo ar chíos ó na Blácaigh. Mhair siad tamall ann agus annsin chuaidh siad ar ais go Claidhneach. Fuair Báille lé na Blácaigh an teach annsin acht is gearr a mhair sé ann. Ní raibh aon dhuine in a chomhnuidhe san teach anois le trí sgór bliadhain.
  2. An Battery.
    Deirtear gur in aimsir Napóleoin a rinneadh an Battery atá i Rosabhíl, lé cuan na Gaillimhe a chosaint.
    Túr mór cruinn iseadh é agus is as clocha glasa (cloca aoil) atá sé déanta. Tá an balla ó dheas suas lé h-ocht dtroigthe ar leithead. Rinneadh an taobh ó dheas níos láidre ná an taobh ó thuaidh mar tá an fhairrge ó dheas agus is andeas ó'n bhfairrge
    Ros an Mhíl, Co. Galway
    Colm Ó Maoil Eoin