Scoil: Naomh Nioclás, An Cladach (Buachaillí) (uimhir rolla 4501)

Townparks, Co. Galway
P.S. Ó Neachtain

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    agus pian ann ionnta, pianta na cnamhaibh, adhmad géarr i do láimh; géarrthanna, fairthní agus tinnis fiachail. Bhíodh tae dhubh mar leigheas ar na súilíbh. Bhíodh uisce-fataí mar leigheas ar phianta na cnamha; agus teanga sionnaigh chun dealg a tharraingt as do láimhsé; Bhí leigheas mar Stocholm tar ar géarrthanna, in chorp dhuine. Cuireadh uisce cloiche chun fairthní a chur síos.
    Do bhí creidhimh na ndaoine chomh mhór sin go dtéigheadh siad go dtí na tobracha beannuighthe chun leighiseanna a fhágháil asta. Seo cuid des na tobracha sin: - Tobar an Mhaighdin Mhuire i mBaile Áth na Ríogh, Máinstir Chnuic an Mhaigh, agus bhí ceann ann in-aice Baile Locha Ríach. Nuair do théigheadh duine chun iad seo is go h-iondamhail a cheanga[l] sé píosa éadaigh ar sgeach ós cionn an tobair agus rinne sé paidreacha don naomh spéisíalta a bhí ainmnighthe ar an tobar ann.
    Chuala mé go raibh pisréoge ann: - nuair a bhéadh phianta ar bhuachaill nó cailín in a cnamhaibh do chuir na sean daoine fá dhris asail iad trí huaire agus dimthigh an galar uatha. Cuireadh íasc beó i mbéal dhuine agus ní bhéadh pianta in a fhiachail ó shoin amach.
    Pádhraig O Dubhghaill
    Bean Uí Dubhghaill