School: An Mhainistir, Carrabeg

Carrowbeg, Co. Galway
An Br. Coinleith Ó Mainnín

1. Bhí sean bheann ann úair agus bhí sí ann-bhocht. Cailleadh a fear agus fágadh í féin agus triúir cailíní óga i dteach an-bheag ar thaobh an chnuic. Faoi dheire bhí siad beagnach caillte leis an t-ocras agus an t-anlann. Dúbhairt an mháthair leó go gcaithfeadh siad dul amach agusl slíghe bheatha a saoradh dóibh féin. Bhí na cailíní réidh le n-imtheacht annsin agus dúbhairt an mháthair léithi ''An meiste'' leat anois an seiste seo, agus dúbhairt an cailín go mbfearr léithi an ciste agus thóg sí é. Thug sí an dara chiste don dara cailín. D'iarr an cailín óg a beannacht uirriú. Thug sí a beannacht di annsin agus d'imthigh sí léithi. I gceann cúpla blian d'fill sí abhaile agus í pósta ga mac-an-ríog. Bhí an bheirt cailíní aimsire aige. Mhair siad agus an mháthir go sona sáste le chéile sa bpálas.
    Fúaireas é seo ó m'athair
    Líam Ó Dúbhda,