School: An Mhainistir, Carrabeg

Carrowbeg, Co. Galway
An Br. Coinleith Ó Mainnín

1. Bíonn ba, beithidhigh, capall, caoirí, cearca agus lacan ag gach duine ar fuid na túaithe.
    Ba. Cuireann na daoine na ba isteach i rith an Gheimhridh. Buthán na mbó a tugtar ar an áit a mbíonn síad. Cuireann na daoine leaba tuighe fúatha. Núair a bhíonn na ba istigh sa mbutháin ceangluightear íad. Cuirtear ceangal ar a muinéal. Ceangal na mbó a tugrar ar an sin. Dá mbeadh bó bradach chuirfeadh duine luncaird uirrthi sé sin ceangal ó na cos go dtí a ceann. Núair a bíonn duine ag tiomáint na ba deireann sé " go mach as seo," nó " go mach as seo leat. " Núair a bheadh duine ag dul a bleadhan na ba, agus muna mbeadh síad ag seasamh go ceart dearfadh sé "Deasuigh thart as seo." Núair atá duine ag blaodhach ar na ba deireann sé "tbhró" " tbhró."
    Capall Cuirtear na capla isteach freisin mar na ba agus an chaoí céadhna a choinghbhuightear íad.
    Máirtín Ó Scolaighe