School: An Mhainistir, Carrabeg

Carrowbeg, Co. Galway
An Br. Coinleith Ó Mainnín

Áitainmneacha

Drumgriffín an t-ainm atá ar mó bhaile fhéin. Fúair sé an t-ainm sín mar gheall ar cath a bhí ann fadó. Bhí cath mór in aiche na h-áite a bhfuil teach Máirtín O Caomhacháin anois. Ag an gcat bhí fear darbh ainmh Griffín ag búaladh an druma.
Tughthar an " gairdín fadá" ar gorth atá imo bhaile fhéin, tugtar an t-ainm sín air mar tá sé an fhada agus caol. "Gort na Sighóga ainmh atá ar gort eile atá ann. Mar a dubhairth na sean dáoine go mbíodh na sidheóga lé feichéal ann san oidhche. " Gort a gheata" ainmh atá ar ghort eile atá in aiche linn. Tugtar an ainmh sin air, mar bhí gheata ag dhul isteach sa gorth sin.
"Gort an Readacháin" an t-ainmh atá ar gorth atá againn féin. Bhí an gort sin ag fear darbh ainmh Readacháin, fadó, agus sin é an caoí a fúair an gorth sin a (h-ainmh) ainmh.

Pádraic Ó hÉidhin
Micheal Ó hÉidhin