School: An Mhainistir, Carrabeg

Carrowbeg, Co. Galway
An Br. Coinleith Ó Mainnín

1. Bhí capall sidhe i Gcaisleáin Craobigh fadó. Each a chugadh air. Deirtear gurbh as locha-phúar a tháinig sé. Gach oidhche d'ithfhadh sé na barraí ó muinntir Caisleáin Craobighe. Dfhan siad ina shuidhe an oidhche seo agus ar a h-aon a chlog chonnaic síad an each ag teacht. Chuireadar púchóg air, agus ar deire chuir síad isteach i stábla é. Annsin chuireadar fios ar fear dárbh ainm "Seóirse De Barra" lén a marcuidheacht air. Thug sé amach ar an mbóthar é. Bhí sé ag dul go h-éascaidh go raibh sé inaice le locht Seóirse. Annsin cheap sé nach mbeadh aoin dochar ann dá mbaineadh sé an púchóg dé Léim an each annsin agus leag sé an fear. Tugadh Leach Seoirse ar an áit sin anois. D'imthigh an each ar ais go locha phuar, agus ní fhaca duine air bith aríamh é.
    Seáin Ó Feodhabhra
    Bunatober, Co. Galway