Scoil: Ballylar (uimhir rolla 10444)

Baile Láir, Co. Donegal
Aodh A. Mac Congáile

Ar an leathanach seo

1. Ní raibh acht file amháin ar an t-Seanach ins an t-sean aimsear. Micheál Ó Beaglaigh a bi á ainm dó. Rugadh é thart fá'n bhliadhain 1825 agus fuair sé bá fá'n bhliadhain 1903. Cuireadh é i n-Árd an Aifrinn ag séipeál Naomh Colm-Cille.
    Bhí an fhilidheacht ann ó dhuthchais. Chum sé na h-amhráin uilig i mBéárla. Rinne sé amhráin fá daoine thart fá'n bhaile.
    Bhí se in a fheirmeóir. Ní raibh sé ábalta na h-amhráin a sgriíobhadh acht innsigheodh sé dó dhuine eile iad le na sgríobhadh. Ní raibh aon chumhacht fé leith aige acht bhí sé fíor mhaith ag marbhughadh franncaigh. Bheirfeadh sé ortha le na lámha agus chasadh sé thart iad agus bheádh siad marbh.