School: Leitir

Templecrone, Co. Donegal
Proinsias Ó hEachaidh

1. Scéal

Bhí bean ann aon uair amháin. Bhí sí i n-a chomhnuidhe ar bhruach Loch-a-nure. Bhí triú paistí aici acht tháinig aicid ortha. Ní rabh bainne ar bith ag an bhean le tabhairt daobhtha.

Sgéal
    Bhí bean ann aon uair amháin. Bhí sí i n-a chomhnuidhe ar bhruach loch-a-nure. Bhí tríur paistí aici acht tháinig aicid ortha. Ní rabh bainne ar bith ag an bhean le tabhairt daobhthe
    Lá amháin bhí sí amuigh agus chonnaic sí bó mhór ag íthe léithe thart fá’n teach agus í ag sileadh an bhainne. Chuir sí isteach i agus bhlighe sí í agus chuir sí amach arís í. Thug sí an bhainne do na páistí.
    Níor imthigh an bhó ar chor ar bith. D’fhan sí go rabh cúig gamhain aici. Lá amháin bhí teas mhór ann agus tháinig na ba uilig isteach ó’n chnoc agus iad ag rith.
    Bheir fear an toighe ar an sguab agus bhuail sé an tsean bhó leis. Bhí oileán beag le feicéal amuigh ins an loch agus labhair guth isteach ó’n oilean ag rádh “Abhaile, Abhaile leat a bhó mhór na ngamhna”. D’imthigh na ba uilig ag snámh siar go dtí an oileán agus ní rabh braon bainne ag an bhean ó shoin.
    Nóra Ní Laodhóg
    Siubhán Ní Dhómhnaill