Scoil: Leitir

Templecrone, Co. Donegal
Proinsias Ó hEachaidh

1. Tighthe na sean-Aimsire
    Bhíodh cochán mar toighe ar na toighthe ag n-a sean daoine. Bhíodh an chuid is mo de na toighthe comgarach d’a chéile agus iad giota maith ó’n bhealach mhór.
    Bhíodh leabaidh sa chóirneál a chois na teineadh fa chuid a ba mo de na toighthe agus bhéadh balla beag ag cois n-a leabtha leis an fhuacht a chongbhailt ar shiubhal, no sé an duine a ba shine sa teach a ba ghnáthach luighe ann.
    Sa chuid is mo de n-a toighthe bhéadh an teine sa bhinn. Ní bhéadh simléar ar bith ann acht poll thuas ar bharr an toighe leis an tóit a leigint amach Móin an t-adhbhar teine a bhíodh aca.
    Dhá dhoras a bá ghnáthach bhéith ar na toighthe agus bhéadh an comhla deánta de shlata fosta.
    Fuinneóg amháin a bhíodh ar na toighthe agus ní bhéadh gloine ar bith ionnta. Bhéadh cochán ionnta san oidhche.
    Urlár cré ghorm no leacacha a bhíodh ins na toighthe.
        1. buildings