School: Leitir

Templecrone, Co. Donegal
Proinsias Ó hEachaidh

1. Bíonn Oidhche Fhéil Eoin ar an 23 adh lá de Mheitheadh. Bíonn teinidh ag gach aon dhuine an oidhche sin. Bíonn na daoine amuigh ag cruinniughadh cupla lá roimhe an teinidh.
    Cuireann siad an teinidh suas ar an áit is airde acu. gearann siad crainn agus mórán rudaí nach bhfuil maith ar bith ann.
    Nuair a bhíonn sé ag éirighe dorcha lastar an teinidh. Bíonn na daoine ag scairtigh comh láidir as tígh leobhtha ag deanamh amach go mbéadh gach aon dhuine. ag amharc ar a d'teinidh s'aca fhéin. Rachaidh gach aon dhuine síos ar a nglúine agus a deirfidh siad paidir. Nuair a bhíos an teinidh uilig dóighte bheirfidh gach aon dhuine aibhléog leobhtha agus caithfidhe siad isteach ins na préatai é fa choinne adh mhaith a bheith ortha. In onoir Naomh Eóin a bhíonn an teinidh acu.
    Gráine Ní Chnáimhsighe