Scoil: An Clochán Liath (Dungloe) (uimhir rolla 15243)

An Clochán Liath, Co. Donegal
Doiminic Ó Ceallaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    agus ní bhainfeadh siad daobhtha. Annsin tiocfaidh na saighdiúrí dhubha isteach agus cuirfidh siad claidheamh fríd a gcroidhe. Béidh siad ag baint agus ag deánamh an obair sin go dtigidh siad fhad le teach phobail cruathan taobh seo de'n tSrath Bán, caithfidh siad ghabhail síos ar a nglúnaibh agus an t-Aifreann eisteacht.
    Nuair a thiocfhas an chead fhear isteach, eireochaidh na fir, agus deirfidh an sagart nach dtig leis baint do san fad is bheas an ribín seo ar mo láimh. Nuair a bhéas an t-aifreann thart, agus iad taobh a muigh de theach an phobal cuirfidh fear píosa sé pighne geala isteach ina ghunna agus sgaoilfidh sé a namhaid. O sin amach beidh na Gaedhil ag baint, agus nuair a bheas an cogadh thart ní bheidh duine beo leis na diallaid a bhaint de na capaill. Lóbhfhaidh siad ar a ndruim.
        1. saints
    Domhnall Ó Dochartaigh