Scoil: An Clochán Liath (Dungloe) (uimhir rolla 15243)

An Clochán Liath, Co. Donegal
Doiminic Ó Ceallaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Bhí am mór fa’n teach, anois ag deánamh bruadair réidh fá choinne na troda. Fuarthas éich dó a bhí comh láidir lé léoman, agus comh gasta lé gearrfhiadh, cuireadh plátaí iarrainn ar a eadan, agus liúrach ar a thaobhanna. Fuarthas cóta liúrach do bhruadair fosta agus an chlaidheamh a b’fearr a thiocfadh lé gabha ‘dheánamh, no airgead a cheannacht.
    Ar maidín bhí bruadar ag imteacht, glac cumhaidh mór dhaibhidh agus d’iarr sé cead bhruadar dhul leis. Thug bruadar cead dó agus fáilte, mar ba mhaith leis duine dé muinntir féin ‘bhéith comhgarach aige ag an troid. Gléasadh capall eile dó daibhídh, agus fuair siad claidheamh dó fosta.
    Thug Carán a bheannacht dobhta annsin agus d’imthigh siad. Ní thearn stad na comhnuidhe gur sroich siad an chathair ‘na raibh caisleán an ríogh. Chuir siad futha i dtoigh osta an oidhche. Nuair a d’éirigh siad ar maidín, cuireadh a gcuid [bí]? isteach aca ach ní raibh bruadar i ndán a chuid fhéin a chaitheamh.
    “Sin go leór” arsa daibhídh, “duine ar bith nach bhfhuil ábáltá a chuid a ithe, ní dheánfaidh sé maith. A Bhruadair tá tú buailte h-einifín”.
    “Tá eagla orm go bfuil” arsa Bruadar “no tá mo chroidhe fhéin ag innse damh nach mbainim, racaimid na bhaile”.
    “Gabh thusa na bhaile” arsa daibhídh “ach ní rachaidh mise ó tháinig mé an fhád seo ní phillfidh mé go bhfhiachaidh me an “bulaidhe” “Pill thusa na bhaile agus ma bhainim ní bhéidh mé a bhfad do dhiaidh. Agus muna mbainim ní chuirfhidh mó bhás buaidhreadh ar a’n duine. Níl duine ar bith le mó chaoineadh. Chuirfeadh na focaile seo a dubhairt Daibhídh i gcuimhne do dhuine na línte úd Tomás de Ais:-
    Pádraig Ó Gallchobhair
    Domhnall Ó Dochartaigh