Scoil: Doire Thanaidhe (uimhir rolla 11204)

Doire Sheanaigh, Co. Donegal
M. Ní Amhalaghaidh

Ar an leathanach seo

1. Lá amháin chuaidh trúir fear amach ag siubhal. Trúir dearbhrathair a bhí ionnta. Thainig siad fhad le teach agus arsa fear amháin acu “Caithfhidh mise a dul isteach annseo” no tá gar- nighean agam ina comhnuidhe annseo “Caithfidh mise a dhul isteach fosta” arsa an dara fear. “No tá gar-mac agam na chomhnuidhe annse” “Maise caithfidh mise a dhul isteach” arsa an triomhadh duine “Agus níl gar-nighean no gar-mac istoigh agam” Goidé’n ghaol a bhí ag an triomhadh duine den mhuinntir istoigh. (A n-athair)
    Anonn agus anall ar bharr an uisge agus ní theigheann se chomhair an uisge (uibh i dtón loch)
    Cé suid siar an phortach nighean Phadrach na mBeann tá cloighín óir ar bharr a boise agus caol a coise ag gabhail fríd a ceann (tuath)
    Ceathrar ar rith, ceathrar ar crith beirt ag deanamh an eolais agus an ruballín ar deireadh
    (Bó ag rith)