School: Gleann Calraighe (roll number 15864)

Gleann Chalraí Íochtarach, Co. Mayo
Nóra Ní Riagáin

1. (continued from previous page)
    cnocán. Céard a rinne an leipreachán nuair a bhí an gasúr imthíghe acht ribín dearg a chur ortha go léir agus dímthig sé féin abhaile.
    Nuair a tháinig Seán airais leis an spád ní fheaca sé an leipreachán, agus ní raibh fhios aige cén áit a thoseochadh sé ag lorg ar an óir, agus chuaidh sé abhaile go hana bhrónach.
  2. Fadó ó shoin san sean aimsear do bhí fear agus a gclann ina gcomhnaidhe i measg na sléibhte agus bhí na daoine maithe ag teacht isteach go dtí an teach gach oidhche ag damhsa. An oidhche seo tháinig stróinséar go dtí an teach agus i lár na h-oidhche tháinig na daoine maithe isteach agus dubhairt an stróinséar go raibh fhios aige an chaoí chun stop da chur leis na sídheóga ag teacht isteach. I Tamnaid na Séifne i mbun Néipín a bhí an fear ina chómhnaidhe. Dubhairt an stróinséar go gcuirfeadh sé cros san doras agus ní thiocfaidh siad isteach. Do chuir siad an cros san doras agus níor mhaith leis na daoine maithe é sin. Agus do chaith siad cloch ó dian an tíghe agus mharbhuigh siad