School: Droimslaod (roll number 9898)

Drumsleed, Co. Mayo
Maire, Bean Mhic Suibhne

1. Oidhche Martain
    Marbhuigheann na duine rud eicint in onóir do Naomh Martain mar is ceart fuil do dortadh. Ní ceart aon roth a casadh an oidhche sin mar marbhuigheadh Naomh Martain i muileann.
  2. Sgéal
    Bhí fear agus bean ann fadó agus ní raibh aon clann aca acht páiste amháin. Tháinig oidhche Martain agus ní raibh tada aca a marbhú in a onóir acht an páiste agus mharbhuigh siad é.
    Chuir an bhean an páiste suas ins an seomra. Nuair a bhí sé tamall marbh thainic fear go dtí an doras. Bhuail sé ar an doras agus foscaileadh dó. Shiubhal sé suas chuig an teine agus d’iarr sé uirthi an raibh clann aici agus dubhairt sí nach raibh. D’iarr sé arís agus arís eile agus dubhairt an bhean nach raibh. Ar deireadh dubhairt sí go raibh acht gur marbhuigh sí in onóir do Naomh Martain é. Dubhairt an fear gurbh é féin Naomh Martain agus gur thainig sé go dtí an teach leis an páiste a dhéanamh slán aris. Nuair a fuaidh an bhean suas fuair sí an páiste beo insan seomra arís.
    Máire Ní Corragain