Scoil: Droimslaod (uimhir rolla 9898)

Drumsleed, Co. Mayo
Maire, Bean Mhic Suibhne

1. Oidhche Mhartain
    Bhí fear ann fado agus ní raibh aige acht caora amháin. Thainic oidhche Mhartain agus ní raibh aige acht an chaora le marbhú. Mharbhuigh sé í agus ón lá sin go lá a bháis bhí cúpla cead caora aige.
  2. Oidhche Martain bhí mart ramhar ag Martan. Bhí buachaill agus cailin aige. Fleasg sé agus roinn sé an goir agus thug sé leath don buachaill agus chuir sé faoi béal platai í. Ghoid an cailín an leat eile agus chuir sí faoi béal platai í.
    Thionntuigh sí pláta an buachalla agus tháinig bainne muca amac as. Thionntuigh sé pláta an chailín agus thainig luchóg amac as. Sin an fáth a bhfuil lucóga ann.
  3. Oidhche Nodlag
    Bíonn coinnle lasta i gac teach oidhche Nodlag agus is é an duine is óga sa teach a lasann é. Ní itheann na daoine a t-suipéar go dtí a 12 oclock san oidhche agus ní cuireann siad na coinnle amac go dtéigheann siad as dóibh féin.
    Róise Ní Thachair
    Bean Uí Tachair