School: Droimslaod (roll number 9898)

Drumsleed, Co. Mayo
Maire, Bean Mhic Suibhne

eile agus an páiste leis.
    Nuair a fuaidh an páiste isteach an doras léimh an rud thar a cinn amach an doras. Rith fear a tighe agus a bhean go dtí an páiste agus thosaigh siad ag tabhairt buidheachas do Dhia agus don Maighdean nuair a cuireadh a bpáiste arais arís chuca.
  2. Sgéal
    Bhí beirt gearrchaile ag dul tar teach leanna lá agus dubhairt bean acu "Mo léan géar nach bhfuil tusa pósta ag fear a' tighe agus mise bheith in mo searbhonta agaibh". Ag an am ceadna bhí fear a' tighe taobh istigh den doras. Dubhairt sé go bpósfadh sé bean acu agus go mbeadh an ceann eile mar searbhonta acu.
    Nuair a bhí an chéad bliadain caithte rugadh mac doigheamhail dóibh. Acht insan oidhche chaith searbhónta chuig na mucaibh é agus chluduigh sí cat mór agus d'fág sí in áit an gasúir é. Nuair a dfiafruigh fear a' tighe cén áit a raibh an paiste dubhairt sí nac páiste a bhí ann acht sean rud agus chuir sí é.
    Nuair a thainic bean na gcearc fuair sí an páiste ag diúil an cráin. Thóg sí an páiste go dtí a teachin féin agus bhí sí an-brodamhail amac as
      1. poetry
    AT0707: The Three Golden Sons