School: Craig Dhubh

Cregduff, Co. Mayo
Séamus Mac Giobúin

1. (continued from previous page)
    staighre agus isteach i seomra eicint. bheadh ag caint agus ag bladanáil agus bheadh siad ag ol. Dheunadh siad an cleamhnas.
    Shocruigheadh siad an spre. Do mbeadh saidhbhreas mor ag a h-athair gheibheadh si £3 agus bo agus cúpla caorach agus gabhálts breagh talam talmhan a bheith ag an bhfear agus gheibheadh sí bronntanas posaidh. Gheibheadh sí císt mór lán de eadaigh leapthan agus tubháilli deasa lineadaigh a rinne siad sa mbaile agus eadaigh buird. D'ólfadh siad a chéile, thagadh siad a bhaile le chéile. Bheadh fhios ag gach duine go raibh an cheamhnas déanta. Sin na sgéalta a bheadh ar fud an bhaile lá ar na bharach. Shocruigheadh siad lá an phosaidh annsin bainfeas bheadh bainis mor aca an oidhche sin.
    Thosuigheadh muinntear na beirte ag dul fághail reidh do'n phosadh agus do'n
    Brigid Ní Pilibín