School: Craig Dhubh

Cregduff, Co. Mayo
Séamus Mac Giobúin

1. Tá túirnín lín ins an sgóil tá sé sean agus tá sé suas go céad bliadhain d'aois. Bhí ceann in gach teach fadó. Is le bean an ceanntar seo an túirnín lín atá ins an scoil. Ní fagtar acht túirnín lín annseo is annsúid ar fud na h-áite.
    Fadó do cuireadh siad lín. Déanadh siad a gcuid éadaig féin. Níl an roth chomh mór ins an túirnín lín is atá ins an túirnín olann. Tá sé cinn déag de spócaí ann.
    Seo é an caoí an n-oibrigheadh siad an lín fadó. Chuireadh siad an "Ros" (síol) mar a chuireann siad coirce nó aon síol eile anois. Nuair a bhíod an barr aipidh do tharruigheadh é aníos ó'n talam, preumhacha agus eile. Bháithidís é annsin i bpoll móna. Ní gach poll a bheadh feileamhnach dó. Dá mbeadh uide ins an bpoll móna ní chuireadh siad an lín ann.