Scoil: Fiach Naomhtha (Buach.), Eadragóil

Eadargóil, Co. Chorcaí
Muircheartach Ó Séaghdha

Tá fear thuas i nDoirín anois ar a dtugtar Seán Ó Súileabháin nó Johnny Bun

Tá fear thuas i nDoirín anois ar a dtugtar Seán O Súileabháin nó 'Johny Bun' agus nuair a bhí sé tímcheall ceithre bliana bhíodh sé ag tabhairt ^do bhuaibh. Bhí sé lá i bfeidhil na mbó i bpáirc ar a dtugtar Lic an Aitinn agus bhí sé ag luighe síos do féin.
    Do fheach sé i leith cnoc an Bháin agus síos Eisc an Treighisleáin chonaic sé scata mór daoine chuige. Thánadar i leith treasna na h-abhan isteach go Doirín aghus soir suas an bóthar leó agus do imthigheadar soir díreach taobh amuich dhe ins an mbóthar i lár an lae ghil.
    Sochraid ón saoghal eile a bhí ann mar níor aithin sé aoine acu, agus soir an bóthar leó as a radharc ar fad. Do imthig sé abhaile ag innsint an sgéil ach leath mhairbh a athair é mar níor chreid sé é acht creideadh é in na dhiaidh sin mar cualathas an bhean-sidhe shoir i gCeapnapáirce an tráthnóna céadhna.
    Ó Sheán Ó Súilleabháin féin a fuaras é seo. Tá Seán níos mó ná leath chéad bliain anois.
    Muircheartach Óg Ó Seaghdha
    Ceapnapáirce.
    Nóta. Níl aon bhreag ar seo. Cailleadh bean Jamesy Murphy The Hotel, mBaile an Chaisleáin an lá san. Ó áit éigin thoir abeas í.
    Sean-chasán riamh dob eadh an áit chonaic Johny Bun í.
    (Seana) Muircheartach Ó Seaghda