School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. (continued from previous page)
    t-Athair nuair a fuair sé an t-airgead, agus d'féach sé na thímpal agus nuair a fhéác sé san áit ina raibh an mac ina sheasammh do bhí sé imthighthe.
    Do chuaidh sé abhaile agus bhí ana iongnadh air agus do chuaidh sé a chodhladh an oidhche sin agus nuair a eirig sé ar maidin do chonnaic sé amhac istig sa leabaidh céadhna ina raibh sé féín agus níor aithin sé in-aon-chor é. Tháinig ana áthas ortha nuair a chonnacadar é agus do mhaireadar go cómpórdach le na chéíle as san amach.
  2. Bhí tinncéir ann uair agus bhí aon asal amháin aige. Oidhche amháin do fuair an t-asal bás. An oidhche na dhiaidh san do fuair an tinncéir féin bás agus do chuirfeadh an bheirt acu le na chéile. Do bhíodh an beirt acu ag caint le na chéile go mbeadh an bheirt acu curtha le na chéile.
    Nóra Ní Céilleachair (13 1/2) Cúm a Gadhair ó bhéal-aithris a h-athair Tadhg Ó Chéilleachair (68)