School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. Do bhí fear ann uair agus do bhí sé ana bhocht ar fad. Lá amháin do tháinig sé go tig fear saidhbhir i d'iarraidh déirce ach níor fuair sé é.
    Ansan níor tháinig sé go dtí an fear san ar feadh tamaill ach do chuaidh sé go tig éigin eile agus do fuair sé a lán airgead agus tar-éis tamaill do bhí a lán airgead aige agus do phós sé.
    Ansan nuair a bhí sé pósta do ceap sé go ngeóbhadh sé gach aon rud. Ansan do chuaidh sé go dtí tig saidhbhir agus d'iarr sé bainne ach ní bhfuair sé é.
    Ansan do bhí sé ag cnáimhseáil ach dubhairt an bhean leis gan a bheith ag cnáimhseáil in-aon- chor mar go raghaidís go dtí tig éigin
    Brighid Ní Dhonnabháin
    An Cheapach Thiar, Co. Cork