School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. Bhí troid idir beirt feirmeóirí lá agus bhíodar na chómhnuighe in-aice Maghchromtha.
    Bhí duine acu ana bocht agus bhí an duine eile ana shaidhbhir. Do bhí an fear bocht pósta agus do bhí seisear leanbaí aige.
    Ní raibh an fear saidhbir pósta in-aon-chor. Do thosnuig an fear saidhbir ag ínnsint do's na píléirí nár dhíol an fear bocht aon ráta in-aon-chor.
    Do bhí sé ag ínnsint bréaga mar gheall ar an fear bocht. Do bhí an fear bocht ag díol na rátaí gach aon bhliadhain ach ní raibh an fear saidhbhir.
    Dubhairt na píléirí go raghaidís leis an fear saidhbhir go dtí tig an fear bocht. Chuaidh na píléirí go
    Brigid Ní h-Iarflaithe
    Magh Réidh, Co. Cork