School: Leitir Uí Cheallaigh, Sráid na Cathrach

Letterkelly, Co. Clare
Seosamh Devitt

1. Bhí muilneóír ann fadó, agus cé go duine dicheallach é bhí sé go hana bhocht ar fad. Do theip air fé thrí an oiread a thuilleamh agus a dhíolfadh cíós an mhuillinn leis an dtighearna talaimh. Bé Seán Barún an tigearna, agus nuair a bhíodh fearg air ní fhéadfadh aoinne labhairt leis. Chuaidh sé ag fiadhach lá agus níór éirig leis aon níh do mharbhú. D'fhill sé abhaile le tuitim na h-oidhche go fuirseach agus go feargach. Thárla go bhfacha sé bó dubh an mhuillneóra, agus do chaith sé urchair léi, agus do mharbh sé í. Rith bean an mhuilneóra agus chonnaic sí an bhó bhocht sínte. Cad imtheóchaidh orainn in aonchor ar sise, mo chreac
    AT1535: The Rich and the Poor Peasant
    Máire Ní Mhathúna